Mendiguchia Hamstring protocol


Behandelprotocol volgens Mendiguchia

A. Regeneratiefase (Tabel 1A)

Tijdens de regeneratiefase wordt dagelijks in één sessie gewerkt met daarin verschillende oefeningen die gericht zijn op het corrigeren van de verschillende risicofactoren en mechanismen gerelateerd aan hamstringblessures.

De aërobe training begint wanneer de sporter ten minste drie sessies van de looptechniek zonder ongemak of pijn kan uitvoeren. Eén sessie wordt om de 3 dagen uitgevoerd en omvat vier sets van 5 minuten met een lage tot matige intensiteit (afhankelijk van het niveau van de patiënt).


Video's oefeningen regeneratiefase, klik
hier.


B. Functionele fase 
(Tabel 1B)

Tijdens de functionele fase wordt een bloktraining van 3 dagen uitgevoerd: dag 1-sprint training, dag 2-krachttraining, en dag 3-manuele therapie, mobiliteit en lumbopelvische controle.

Later, in de functionele fase, bestaat de loopsessie uit twee sets van 10 minuten die worden uitgevoerd met een gemiddelde tot hoge intensiteit (afhankelijk van het niveau van de patiënt). Stoppen van hardloopsessies wordt geadviseerd bij ongemak en pijn.


Video's oefeneningen van de functionele fase van de verschillende dagen, klik
hier.


Een minimum van drie sessies van de 
3 dagen bloktraining is vereist om de sporter te laten terugkeren naar sport (return to sport). Het programma en de activiteiten die tijdens de regeneratie en de functionele fasen worden uitgevoerd, worden weergegeven in Tabel 2.

 


Literatuur
Mendiguchia, J., et al. (2017). "A Multifactorial, Criteria-based Progressive Algorithm for Hamstring Injury Treatment."
Med Sci Sports Exerc 49(7): 1482-1492.